default-header

Killer content schrijven doe je zo | 9 tips

maandag 19 oktober 2020

Anouk Bos - HUB73 Business Center

Geschreven door Anouk Bos, Content Marketeer bij MarketingMakkers
Gepubliceerd op maandag 19 oktober 2020

Teksten die niet gelezen worden, jouw gedachten die het papier maar niet willen raken, of teksten die volgens de doelgroep niet te begrijpen zijn.

We know it ain’t easy.

Bij het schrijven van content voor bijvoorbeeld blogs, webteksten, nieuwsbrieven of artikelen komen veel verschillende aspecten kijken. Het lijkt haast hogere wiskunde om nét de juiste snaar bij de doelgroep te raken. Geen paniek. Ik deel graag mijn 9 tips voor het schrijven van aantrekkelijke content:

1. Vermijd het lege document

Wanneer je start met schrijven, is een leeg document dat je aanstaart vrij confronterend en allesbehalve inspirerend. Skip daarom dat lege document en start met het opschrijven van al jouw hersenspinsels. Ga op onderzoek uit! Maak mindmaps met associaties, noteer snel in bulletpoints wat je kwijt wil en Google erop los. Binnen no time is jouw document gevuld met aanknopingspunten, nieuwe invalshoeken en genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan.

Wanneer je klaar bent met deze braindump, neem dan een pauze. Drink een kopje koffie, haal een frisse neus, werk even aan een andere taak: laat het allemaal even bezinken en ga daarna (of zelfs de volgende dag) pas écht beginnen met schrijven. Vol goede moed. Dat maakt het schrijven veel gemakkelijker!

Killer content schrijven doe je zo | 9 tips

2. Een aantrekkelijke titel

De titel is wat mensen laat stoppen met scrollen, nieuwsgierig maakt en aanspoort tot het aanklikken van jouw content. Zorg voor een aantrekkelijke titel door gebruik te maken van één van de 4 basismotivatoren die mensen aanzet tot het lezen van een tekst:

 1. Hebzucht
  Communiceer een extreem voordeel voor de lezer. Zoals iets verdienen, besparen, gratis krijgen of winnen. Voorbeeld: Verhoog met deze tips jouw omzet met 20%.
 2. Angst
  Benadruk een mogelijk verlies. Verlies voorkomen motiveert sterker dan iets winnen of krijgen. Het brein is namelijk gefocust op wat er mis kan gaan. Voorbeeld: Klanten die deze tips niet volgen, lopen €20.000 omzet per jaar mis.
 3. Status
  Mensen willen graag ergens bij horen en geaccepteerd worden door anderen. Benadruk de status die jij aan de lezer kan bieden. Voorbeeld: Met deze stijlvolle outfit steel jij de show op kantoor.
 4. Ontplooiing
  Mensen hebben een continue drang om te blijven leren en het leven te begrijpen. Benoem in de titel de zaken die de lezer kan leren via jouw tekst. Voorbeeld: In 7 stappen naar een productievere werkhouding.

Ga vervolgens niet akkoord met de eerste titel die je verzint. Bedenk 5 tot 10 titels en kies dan pas de beste. Op deze manier ga je verder nadenken dan de eerste keuze en komt er vaak een pakkendere titel uit.

Killer content schrijven doe je zo | 9 tips

3. Geef antwoorden

Belofte maakt schuld. Nu jij door middel van jouw pakkende titel de nieuwsgierigheid van de lezer hebt gewekt, is het tijd om antwoorden te geven. Bedenk welke vragen de lezer zou stellen als diegene bij je was en beantwoord deze vragen in jouw tekst. Indien deze antwoorden mogelijk weer vervolgvragen oproepen, geef je hier ook antwoord op. Volg je me nog? In het kort: laat de lezer nooit met vragen achter. Wees duidelijk en zorg dat je waarmaakt wat je in de titel beloofd hebt.

4. Active = attractive

Kunnen, mogen, zullen, willen: gaaap! Stop met je te laten leiden door te tekst en neem zelf de leiding! Maak gebruik van actieve werkwoorden in jouw content. Dus niet: wij zullen contact met je opnemen. Maar: wij nemen contact met je op. Het is hierbij zelfs beter om nóg concreter te zijn: Jantje neemt contact met je op binnen twee werkdagen. Of Pietje. Of Klaasje. Of wie dan ook.

Dit actieve woordgebruik brengt meer kracht in je tekst. Daarnaast is deze manier van schrijven in call-to-actions vaak nét dat ene zetje dat de lezer nodig heeft om over te gaan tot actie.

Killer content schrijven doe je zo | 9 tips

5. Schrijf positief

Een negatieve toon kan een boodschap heel anders overbrengen dan positief taalgebruik. Negatief valt op en blijft meer hangen. Denk bijvoorbeeld aan negatieve woorden als: niemand, niets, nooit, geen, probleem, moeilijk, moeizaam, lastig. Schrijf optimistisch, dan blijft de lezer ook een positieve associatie zien tussen jouw content en jouw merk!

Dat betekent natuurlijk niet dat je negatieve woorden volledig moet vermijden, dat is vaak onmogelijk. Het draait hierbij om de algehele toon van jouw content. Want zeg nou zelf: een feel good verhaal is toch veel inspirerender?

6. Schrappen

Kill your darlings, darling. Klaar met schrijven? Probeer de tekst te halveren.
Ja, wij kennen de pijn. Schrappen voelt alsof al dat werk voor niks was. Maar kritisch naar jouw content kijken en jezelf verplichten tekst weg te halen, zorgt ervoor dat de boodschap sterker naar voren komt. Vaak kun je complete alinea’s of zelfs de inleiding schrappen. Maak jouw punt zo snel mogelijk, het liefst al inleiding. Lezers willen namelijk meteen weten of de tekst interessant genoeg is om helemaal te lezen.

Killer content schrijven doe je zo | 9 tips

7. Schrappen

Come. To. The. Point. Schrap alle tekst die niet bijdraagt aan jouw doel. Dat maakt het makkelijker om het verhaal te volgen en vervolgens uit te lezen. Wanneer je in de flow van het schrijven zit, is het logisch dat er nieuwe ideeën komen. Dan is het zeer verleidelijk om flink uit te weiden over jouw onderwerp. Maar laten we eerlijk zijn, dat boeit niemand. Er is een reden geweest waarom de lezer geklikt heeft op jouw tekst. Zij willen alleen dáár het antwoord op krijgen. Dus geef ze dat ook.

Ideeën over andere onderwerpen, tips of weetjes kun je beter ergens anders noteren en bewaren voor een later moment. Voor een keer wanneer je weer eens zonder ideeën zit. Je bent jezelf later wel dankbaar.

8. Schrappen

Verrassend: tijd om nog meer te schrappen. Schrap de tekst die niet aansluit bij jouw doelgroep. Weet voor wie je schrijft en houd dit altijd in je achterhoofd. Schrijf je voor leken? Schrap dan vaktermen of leg ze uit. Zorg dat de tekst voor iedereen te begrijpen is. Schrijf je voor professionals? Skip dan de uitleg over onderwerpen en kom meteen tot je punt.

Killer content schrijven doe je zo | 9 tips

9. Laat het rusten

Tekst klaar? Publiceren maar!
Ho, stop, wacht. Het is heel verleidelijk om de opdracht meteen van jouw takenlijstje af te strepen en de content online te gooien. Laat het eerder even bezinken en kijk er op een later moment nog eens naar. Bewaar het tot na de lunch, tot de volgende dag of laat er zelfs een weekend overheen gaan. Zo kun je met een frisse blik nog eens naar de tekst kijken: bijna dezelfde blik als de lezer. Waarschijnlijk ontdek je nog wat niet lekker lopende zinnen, overbodige tekst of fouten in de opbouw. Thank me later.

 

Met deze concrete tips kun jij zo aan de slag om zelf ook killer content te gaan schrijven! Kom je er toch niet helemaal uit, of ben je erachter gekomen dat content schrijven toch écht niet jouw ding is? Mooi, mijn ding is het namelijk wel! Neem dan vooral even contact met me op. Ik help je graag.

Wij staan te popelen om jouw bedrijf te helpen groeien