default-header

Accelting

Brand identity en website

Advancing movement & sleep research

Dr. Vincent van Hees is als onderzoeker, data-analist en software ontwikkelaar binnen de beweeg- en slaapwetenschappen iemand die zijn sporen al aardig verdiend heeft. Hij is de grondlegger van open-source software GGIR, dat in meer dan 100 studies is ingezet door wetenschappers over de gehele wereld, en wordt als expert vaak door zijn collega’s geraadpleegd. 

Om zijn kwaliteiten en dienstverlening beter te kunnen vermarkten, kwam Vincent terecht bij Geert Groen van Sociaal Kapitaal. Wat volgde was een overzichtelijk plan van aanpak, waarbij ook Mindworkz en Yellowinq werden ingezet om deze doelstelling te realiseren.

Stap voor stap naar een nieuw merk

Na een oriënterend, eerste gesprek werd duidelijk dat Vincent wel wat professionele ondersteuning op het gebied van marketing en communicatie kon gebruiken. Er was nog geen bedrijfsnaam, geen positionering, geen logo en huisstijl. Stap één stond dan ook in het teken van het ontwikkelen van een nieuw merk en identiteit. Na het eerste gesprek ging Vincent aan de slag met het Business Model Canvas om meer inzicht te krijgen in zijn bedrijf, zijn doelstellingen en doelgroepen. 

Vervolgens werd er een tweede gesprek met Sociaal Kapitaal ingepland om concrete vervolgstappen te bespreken en had Vincent een nieuwe naam voor zijn bedrijf bedacht: ‘Accelting’. Sociaal Kapitaal ging samen met Vincent aan de slag om een krachtig verhaal op te tekenen, Yellowinq werd ingezet om een nieuw logo en een nieuwe huisstijl te ontwikkelen die aansluit bij dit nieuwe verhaal en Mindworkz bracht een offerte uit om dit alles vorm te geven middels een nieuw te realiseren website.

Stap voor stap naar een nieuw merk

Een krachtig en authentiek verhaal

Aan de hand van het Golden Circle model van Simon Sinek werd er een krachtig verhaal ontwikkeld dat volledig aansluit bij Vincent’s persoonlijke ‘why’. Waarom doet hij wat hij doet en wat vindt hij er zo ontzettend leuk, mooi en belangrijk aan? Enkel door vragen als deze te stellen, is het mogelijk om een authentiek en krachtig merkverhaal op te tekenen.

“Advancing movement & sleep research”

Na oplevering van de Golden Circle en brand story van Accelting werd Tom Jenniskens (Yellowinq) aan het werk gezet en ging Sociaal Kapitaal verder met het optekenen van de belangrijkste buyer personas van Accelting. Om het verhaal verder aan te scherpen is het namelijk van belang om te weten aan wie je het verhaal richt. Daarbij wordt niet alleen gelet op demografische en geografische targets, maar vindt er verdieping plaats op persoonlijke karakteristieken, mediagebruik, wensen, behoeften, irritaties en angsten om echt te achterhalen wie we willen bereiken. 

Het resultaat: een krachtig en authentiek verhaal dat aansluit bij de belangrijkste doelgroepen en overeenkomt met Vincents passie.

Een krachtig en authentiek verhaal

Ontwikkeling logo & huisstijl

Ondertussen was Tom van Yellowinq Creative al druk aan de slag gegaan om dit plaatje door te vertalen naar een passende visuele identiteit. 

Tom is begonnen met het ontwerpen van een krachtig beeldmerk. In dit proces zijn Vincent én Sociaal Kapitaal nauw betrokken geweest om de positionering op de juiste wijze terug te laten komen. Tijdens het logo proces is ook een start gemaakt met het ontwerp van een passende huisstijl, het is voor de consistentie belangrijk dat het beeldmerk en de visuele huisstijl elementen goed bij elkaar passen. De visuele elementen van Accelting zijn geïnspireerd op data van beweeg- en slaap metingen en zijn ondergedompeld met een eigen Accelting sausje. Naast de stijlelementen is er een passende typografie uitgezocht én zijn er kleuren bepaald voor zowel offline als online gebruik.

Na goedkeuring van het concept zijn het beeldmerk en de huisstijl verder uitgewerkt en uiteindelijk opgeleverd in werkbare extensies voor verschillende doeleinden. Daarnaast zijn er op maat gemaakte uitingen geproduceerd: nieuwe frisse visitekaartjes, presentatie templates en diverse passende social media afbeeldingen. 

Tot slot is er als naslagwerk een huisstijl-sheet gemaakt waar alle facetten van de huisstijl weergegeven staan. Dit is voor andere partijen, zoals Mindworkz, essentieel om de huisstijl goed door te kunnen voeren.

Ontwikkeling logo & huisstijl

Website

Na oplevering van het definitieve logo en de nieuwe huisstijl kon Mindworkz van start met het ontwikkelen van een nieuwe website. Binnen deze samenwerking verzorgt Sociaal Kapitaal met een sitemap, foto’s en webteksten alle content, zodat Mindworkz zich kan focussen op de technische realisatie en de verwerking van de nieuwe huisstijl.

Voor aanvang van de realisatie heeft er een kort overleg plaats gevonden tussen Geert (Sociaal Kapitaal) en Maik Tobben (Mindworkz). Het doel van de website, de inhoud en de navigatie structuur werden hierin besproken. Met Tom (Yellowinq) werd het nieuwe huisstijlhandboek doorgenomen zodat het ontwerp van de website passend zou aansluiten bij de nieuwe huisstijl.

Op basis van deze inhoud hebben Maik en zijn collega Sabrina Pont snel kunnen schakelen en de website volledig ontworpen en technisch gerealiseerd. Het eindresultaat is een website met een eigentijdse uitstraling die aansluit bij de huisstijl. Responsive voor alle mogelijke beeldschermen. Een duidelijke menustructuur en heldere presentatie van het verhaal dat Vincent wilt communiceren. Een blogmodule voor het delen van kennis en updates omtrent de GGR software. Dit alles in een website die voor Vincent volledig zelf te beheren is middels het WordPress CMS systeem.

Website

En wat vond Vincent van het resultaat en de samenwerking?

“Ik ben ontwikkelaar van open source software voor beweeg en slaap-onderzoek. Mijn freelance werk begon als een reactie op de groeiende vraag naar mijn tijd onder gebruikers van die software. De software is gratis, maar mijn tijd niet. In de beginfase leek het werken aan naamsbekendheid niet zo belangrijk aangezien er genoeg opdrachten binnen kwamen. Wel heb ik regelmatig proberen te werken aan een lange termijn visie / bedrijfsplan. Ik kwam daarbij tot de conclusie dat om te groeien als onderneming ik allereerst moest gaan werken aan een duidelijker beeld van wat ik mensen te bieden heb. Op die manier zou ik mezelf kunnen voorbereiden op economisch uitdagendere jaren, maar ook als voorbereiding op eventuele groeistappen.

Ik nam contact op met Geert van Sociaal Kapitaal met de vraag of ze mij hier mee konden helpen en dat blijkt een goede zet te zijn geweest. Sociaal Kapitaal heeft mij geholpen met het opstellen van een duidelijk merkverhaal, waarvoor we slechts een paar Skype gesprekken nodig hadden. Als ik zelf het merkverhaal had geschreven dan was ik waarschijnlijk blijven hangen in een opsomming van waar ik goed in ben en welke diensten ik mijn klanten te bieden heb. Geert hielp me om dat iets meer op de achtergrond te zetten en veel meer vanuit de klant te denken. Het eindresultaat is een verhaal dat hopelijk de klant kan overtuigen. Tegelijkertijd is het een verhaal dat mij de ruimte geeft om mijn activiteiten verder te ontwikkelen en uit te breiden zonder dat het merkverhaal steeds weer aangepast moet te worden. Het was mooi om te zien hoe Sociaal Kaptiaal, zonder expertise in mijn vakgebeid, snel tot de essentie wist door te dringen van wat voor mij klanten beteken. 

Op basis van het merkverhaal kon ik vervolgens makkelijker communiceren met de ontwerpers van het nieuw logo, huisstijl en website. Eind juni heb ik mijn nieuwe website gelanceerd die gebruik maakt van het merkverhaal en ik heb inmiddels al veel positieve reacties gehad. Mijn huidige klanten zeggen dat de website precies weergeeft zoals zij mij kennen en voor mensen in mijn netwerk waar ik nog niet mee gewerkt heb zeggen dat het nu veel duidelijker is wat ik doe.”

Wij staan te popelen om jouw bedrijf te helpen groeien